Alles is interessant

Ik ben een iemand zonder niche. Ik heb niet iets waar ik heel goed in ben, wat ik geweldig leuk vind, of iets wat ik oprecht mijn passie kan noemen. Met de dingen die ik leuk vind kan ik geen prijzen winnen, mensen voor me winnen of mezelf helemaal uiten.
Ik heb vooral een brede interesse. Ik vind alles interessant en wil alles weten. Hoe? Waarom? Dat zijn de twee vragen die de hele dag door mijn hoofd spoken.

The biggest source of information is the internet (Wikipedia!). And books of course.

Wat dat betreft ben ik ook wel een universiteitstypje. Daar draait het immers om die vragen, waar HBO meer gericht is op het vinden van de oplossing. De keuze tussen die twee heb ik dus al gemaakt.

Maar ja, daar houdt het niet op. Op de universiteit heb je nog eens keuze uit talloze studies, en mijn brede interesse blijkt me dan in de weg te zitten. Bèta gaat ‘m niet worden, ik vind het wel interessant maar het is duidelijk dat mijn talenten ergens anders liggen (lees: vieren op natuurkunde in de onderbouw).  De helft kan dus al worden afgeschreven.

Dan blijft er nog een heleboel over. Communicatie? Een taal? Cultuur? Wil ik een studie waar ik vooral kennis opdoe of een studie waar ik dingen leer over de praktijk?
Als ik studies naar eigen inzicht verdeel in die twee categorieën vallen de talen bijvoorbeeld in de eerste. Een studie Spaans is hartstikke leuk hoor en lijkt me ook hartstikke interessant. Ik zou graag de taal willen leren en de cultuur willen bestuderen, maar voor mij lijkt het allemaal te ‘opgepropt’, te gespecialiseerd. Vind ik het wel zó interessant dat ik er vier jaar lang dag in, dag uit mee bezig wil zijn?
En dat geldt voor elke studie. Ik wil zo graag véél leren, véél weten. Zo graag overal iets vanaf weten en kennisquizzen foutloos kunnen maken. Is dat raar? Ben ik vreemd dat ik graag veel informatie opdoe en deze niet zo nodig hoef toe te passen in de praktijk?

Nu weet ik dat dat soort studies niet echt handig zijn voor je arbeidsperspectieven. Je kunt beter een wat praktischere studie kiezen, daar kun je later veel meer mee, is mij verteld.
Nu lijk ik de perfecte opleiding gevonden te hebben. Althans op papier (oké, computerbeeldscherm). Taal- en cultuurstudies in Utrecht lijkt perfect. Je kunt uit de gehele letterenfaculteit je eigen studie samenstellen, wat als gevolg heeft dat je alleen vakken hebt die je oprecht interessant vindt. Een taal, de bijbehorende cultuur, een beetje geschiedenis, een communicatievak… Ideaal!
De keerzijde: mis je niet de specialisatie die je nodig hebt om later aan de bak te kunnen komen? Is het niet ontzettend moeilijk om zo’n studie zelf samen te stellen?

En zo twijfel ik door. En wacht ik af tot de open dag (19 maart in Utrecht) waarop ik de studie ga bezoeken.

Ik word al zenuwachtig bij het idee van het kiezen van een verkeerde opleiding.
Hoe doen/deden jullie dat?

Advertenties

6 Reacties op “Alles is interessant

 1. Studiekeuze is lastig! Ik heb er zelf ook moeite mee gehad, ook zelfs de verkeerde keuze gemaakt… maar nu doe ik een studie waar ik wel blij mee ben, en ik dacht dat dat bij mij nooit mogelijk zou zijn :P Ik ben ook zo iemand met hele brede interesse & ik vind heel veel verschillende dingen leuk! Af en toe twijfel ik toch nog aan mijn keuze, maar weet je wat je moet bedenken? Een studie kan nooit precies perfect voor je zijn! En weet je wat? Met veel studies kun je later zelfs nog in een heel andere arbeidsmarkt terecht komen.
  Mm, mijn advies voor nu is dat je je gewoon moet verdiepen in verschillende opties & vooral niet bang zijn om de verkeerde keuze te maken! Want áls dat gebeurt, dan leer je daar alleen maar weer van!

 2. Nog een studiekiezer! Ik zit nu ook in VWO6, dus ik ben ook heel erg bezig met mijn studiekeuze en ik kan nu met trots zeggen dat ik eruit ben! Ik ga namelijk -leuk dat je de studie noemt- Spaans studeren, ofwel Romaanse Talen en Culturen in Groningen. Echter, ik vind de studie Spaans in Utrecht ook véél te beknopt en daarom ga ik voor Groningen. Dus als je er écht over nadenkt, ik kan je aan informatie helpen, ik ben net afgelopen vrijdag naar de open dag geweest. Twijfel vooral ook niet aan de afstand naar de stad, je kunt op kamers en zult snel genoeg aan het studentenleven wennen.

  Niet dat ik nu de studie Spaans wil promoten, met mijn enorme voorliefde en al mijn enthousiasme over mijn eigen studiekeuze. Maar ik wil je gewoon laten weten dat je verder moet kijken dan je eigen of dichtstbijzijnde stad.

  En als je de verkeerde studie kiest? Jammer dan! Je bent nog jong en verkeerde keuzes maken hoort erbij. Je leert er alleen maar van, want ondanks dat je het misschien niet leuk vond, heb je wél wat geleerd over de studie, en je hebt geleerd over jezelf: wat vind je wel en niet leuk!

  Succes met kiezen!

  • Vrijdag ben ik ook naar Groningen geweest! Ik heb daar de studies communicatie- en informatiewetenschappen en kunsten, cultuur en media bezocht. Over beiden ben ik niet zo enthousiast, dat wordt dus nog even verder zoeken!
   Als ik iets met een taal ga doen, zal dat waarschijnlijk Spaans zijn. Ik weet niet precies waarom, het trekt me gewoon, haha.
   Ach ja, ik vertrouw op het zinnetje dat zo langzamerhand mijn motto begint te worden: het komt wel goed. =)

Wil je reageren? Dat kan hieronder!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s