Allemaal willen we de hemel

Boek: Els Beerten – Allemaal willen we de hemel

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik.
Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan.
Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.

Dit boek behoort tot de jeugdliteratuur, maar staat toch op onze mag-je-lezen-voor-Nederlands-lijst. Niet voor niets, blijkt nu. Na goede verhalen van vriendinnen die ‘m hadden gelezen waagde ik me er ook aan en niet lang daarna lag hij weer aan de kant. Uit.

Allemaal willen we de hemel speelt zich af in de oorlog, maar is geen typisch oorlogsboek. Hierin geen verhalen over onderduiken, concentratiekampen en het heldhaftige verzet, maar juist het verhaal van een doodgewone Vlaamse familie.
Ward en Jef zijn elkaars beste vrienden en willen niets liever dan een oorlogsheld zijn. De kans lijkt voor het grijpen te liggen als de pastoor hen vertelt over het front, waar ze zouden mee kunnen vechten met de Duitsers tegen de communistische Russen. De Duitsers hadden immers het beste met hen voor, waar de Russen uit waren op het compleet hersenspoelen van alle Belgen, werd hen voorgehouden. Ward vertrekt, Jef wordt tegenhouden door zijn ouders.
Het hele dorp verafschuwt Ward. Hij gaat voor de Duitsers vechten, dat doe je toch niet? Ook Wards vriendinnetje (en Jefs zusje) Renee moet niets meer van hem hebben.

Het plot van Allemaal willen we de hemel zit knap in elkaar. Al aan het begin wordt er verteld over een zekere, bepalende gebeurtenis en stukje bij beetje kom te weten wat dat precies was. Wat het boek nog eens een extra dimensie geeft is het gebruik van verschillende perspectieven. Het hele boek is dan wel geschreven vanuit een ‘ik’, maar deze persoon is telkens iemand anders, respectievelijk Jef, Ward, Renée en Remi, het jongere broertje van Jef en Renee. Zij zijn vaak niet op de hoogte van gebeurtenissen of zelfs elkaars geheimen, waardoor het verhaal minder plat wordt en je de gebeurtenissen vanuit verschillende oogpunten meemaakt.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die houdt van een sterk verhaal, goed uitgewerkte personages en originaliteit, alhoewel ik niet weet in hoeverre dit onderwerp (Vlamingen vechten voor Duitsers) in Vlaanderen nog origineel is.
In eerste instantie ergerde ik me aan de korte hoofdstukjes en de snelle perspectiefwisselingen. Dat was ik echter al snel vergeten, het verhaal greep me en ik dacht er niet meer aan. Het zorgt er ook voor dat je het boek snel doorleest, ondanks de maar liefst 498 pagina’s.

Houdt dat pagina-aantal jou tegen of lijkt dit jou ook een mooi boek?

Advertenties

4 Reacties op “Allemaal willen we de hemel

Wil je reageren? Dat kan hieronder!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s