Brokeback Mountain

Wat gebeurt er als je Heath Ledger en Jake Gyllenhaal een zomer lang samen op een berg zet? Nou, dan ontluiken hun gevoelens voor elkaar en voor je weet ontstaat er een relatie die vriendschap overstijgt. De buitenwereld mag het niet weten, want er rust een enorm taboe op homoseksualiteit. In de vier jaar na die ene mooie zomer trouwen beide cowboys dus en worden ze allebei vader. Als Jack (Jake Gyllenhaal) op een gegeven moment weer contact zoekt met Ennis (Heath Ledger) is het hek van de dam en begroetten ze elkaar met een hartstochtelijke tongzoen. Vele afspraakjes volgen, onder het mom we gaan vissen verdwijnen ze samen een paar keer per jaar naar Brokeback Mountain om daar ongestoord hun liefde aan elkaar te kunnen verklaren.

In die zwijgzame jaren houdt Jack zichzelf op de been door te denken aan de ranch die hij en Ennis ooit samen zullen gaan hebben. Hij heeft vrede met zijn geaardheid, al mag niemand daar iets vanaf weten. Ennis heeft er meer moeite mee. Hij was altijd al stug en zwijgzaam, maar door het geheim dat hij slechts met één iemand kan delen begint hij met drinken en zou hij zich het liefst willen verstoppen in zijn cowboyhoed.

Brokeback mountainis geen stereotiepe film over homoseksualiteit, het is een film over een geheime, maar pure liefde. De clichés blijven uit beeld, er wordt juist weergegeven hoe ook verliefd zijn op iemand van hetzelfde geslacht mooi kan zijn, en hoe iemand niet zichzelf kan uiten omdat de buitenwereld hem dan keihard veroordeelt. Eigenlijk gebeurt er in die 2,5 uur die Brokeback Mountain vult maar weinig. Het zijn vooral mooie plaatjes, wat dialogen, de film kabbelt voort zonder hoogtepunt. Zo’n film moet gedragen worden door sterke acteurs, en dat is zo sterk aan deze film. Buiten het feit dat het natuurlijk verre van erg is om zolang naar Jake en Heath te kijken, zijn het ook twee geweldige acteurs die de romance ontzettend puur en echt neerzetten.Brokeback Mountain speelt zich af van 1963 tot 1983. In die twintig jaar tijd heeft Amerika enorme ontwikkelingen doorgemaakt en deze zie je goed terug in de film. Dat is voor mij nog een extra pluspuntje want die ontwikkeling van cowboyland naar één van de modernste landen ter wereld vind ik oprecht boeiend.

Zeker een aanrader dus, deze gay cowboy film. Wat mij betreft een film die iedereen gezien moet hebben.

Advertenties

7 Reacties op “Brokeback Mountain

  1. Ooh ik vind Brokeback Mountain een geweldige film! Heath was geweldig.
    Ik heb ook het verhaal gelezen en de film is echt een ontzettend goede verfilming. Meestal vind ik boeken beter, maar bij deze film twijfel ik. Denk zelfs dat ik de film beter vind, en niet vanwege Heath Ledger :P

Wil je reageren? Dat kan hieronder!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s