Een dagje meelopen in Utrecht

Voor die korte blogpauzes van mij ga ik me al niet eens meer excuseren, dat zijn jullie wel van me gewend toch?


6VWO staat niet alleen in het teken van examens, examens, examens, maar ook van studiekeuze. Gelukkig heb ik mijn lijstje al een tijdje terug weten terug te brengen naar twee studies: Film- en Literatuurwetenschap en Taal- en Cultuurstudies. De eerste kun je alleen studeren in Leiden, de tweede alleen in Utrecht.

Taal- en Cultuurstudies is een beetje een aparte opleiding. Hij bestaat namelijk geheel uit zelfgekozen vakken. Verreweg het grootste deel van je studie bestaat uit vakken die je zelf mag kiezen uit het aanbod van de faculteit geesteswetenschappen. Het enige dat verplicht is is het kiezen van een taal in het eerste semester, een standaard cursus die bedoeld is om universitaire vaardigheden te ontwikkelen en het kiezen van één van de vijftien hoofdrichtingen.

Ik vind van alles leuk en van alles interessant, dus deze studie leek mij dan ook wel wat. Op de open dag in november meldde ik mij aan voor een meeloopdag en niet lang daarna ontving ik een mailtje: 9 januari zou ik een dagje mee gaan lopen bij de studie.

Om half zes stond ik op zodat ik om twintig voor negen op Utrecht Centraal zou zijn, waar wij elkaar zouden ontmoeten. Na een busritje van één eurocent per seconde (de buschauffeur verklaarde me nog even subtiel voor gek, maar hé, we moesten nu eenmaal op tijd bij dat college zijn) gingen we naar de eerste colleges: een hoor- en een werkcollege Godsdienstsociologie, een vak uit Religie & Cultuur, de hoofdrichting van mijn meeloopstudente. Hoewel ik dit vak zelf niet zou opnemen in mijn studie, vond ik het erg interessant. Wat ik het leukst vond waren de studenten zelf. Er werd geobserveerd, geïnterpreteerd en geanalyseerd. Het waren kleine groepen, waardoor er veel interactie was tussen de docent en de studenten. En dat heb ik nodig, zoals ik merkte tijdens het tweede hoorcollege. Die was van het vak Conflict Studies, een vak uit de minor Conflict Studies van mijn meeloopstudente. Dit was een hoorcollege zoals je een hoorcollege zou verwachten: docent praat, studenten luisteren. Ik raakte constant afgeleid, zowel door mijn eigen gedachten als door de dreadlocks van de jongen die schuin voor me zat (zeer intrigerend!). Of het nu aan het onderwerp lag of aan de opzet van het college weet ik niet precies, maar het was in ieder geval niets voor mij.

Toen was de meeloopdag dan wel afgelopen, maar als je dan toch in Utrecht bent pak je natuurlijk niet meteen de trein naar huis (althans, ik niet). Ik ging de stad nog even in en kocht slechts een nieuwe spijkerbroek (die had ik toevallig best wel heel hard nodig) en een scrub en bodylotion uit de I love-lijn van Douglas. Hmm… <3

Op het station kwam ik er nog achter dat de frikadellen goedkoper worden naarmate je verder van het blauwe (oké, hij was ooit blauw) bord verwijderd bent en verdeed ik mijn tijd nog even met mensen kijken (want dat is zo leuk aan stations) en het kopen van een vieze zalmwrap bij de AH to go, waarna ik de trein instapte en ging ik weer terug naar het pittoreske Friesland om daar nog even dat leerwerk erbij te pakken dat in de trein onaangeroerd in mijn tas was blijven zitten. Oeps?

Ja, een leuke dag heb ik zeker gehad en jammer genoeg vond ik de studie leuk. Ik bedoel, als ik de studie verschrikkelijk had gevonden was de keuze een stuk makkelijker geweest toch? Ik kan zowel plus- als minpunten van de studie opnoemen, maar ben zeker weten enthousiast! In maart (waarschijnlijk) ga ik nog een dagje meelopen bij film- en literatuurwetenschap in Leiden en ik hoop van harte dat ik daarna de knoop kan doorhakken. Wish me luck!

Studiekeuze, hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen?

Advertenties

26 Reacties op “Een dagje meelopen in Utrecht

 1. Taal- en cultuurstudies lijkt me wel interessant, maar iets te vaag voor mij. Dat je al je vakken zelf mag kiezen heeft natuurlijk ook wel weer wat leuks, maar ik weet het niet zo goed. Film- en literatuurwtenschap lijkt me ook leuk inderdaad, succes met kiezen!

 2. MER, Management, Economie en Recht ben ik nu aan het doen. Of eigenlijk aan het afronden, 3e jaar deeltijd nog maar 1 jaar te gaan. En dat allemaal op ‘latere’ leeftijd :) Hoe ben ik tot deze studie gekomen? Alle drie de vakken sluiten nauw aan met mijn job en ambities, dus keuze was eenvoudig :)

 3. Kiezen voor een studie is rot. Een meeloopdag geeft een idee, maar kan je zeker geen uitsluitsel geven. Ik heb flink wat studies afgewerkt (3) voor ik echt vond wat bij me pastte. En hier kom je eigenlijk pas achter wanneer je er een tijdje echt studeert, want dat is toch anders dan zo een dag. Ik hoop dat je direct de juiste keuze kan maken! Ik doe trouwens International Business (Engelstalig). Lekker breed, veel variatie en je kan alle kanten op.

 4. Dit klinkt alsof ik je wil overhalen om Film- en Literatuurwetenschap te studeren, maar ik zweer het, daarom zeg ik het niet! Maar het lastige bij die studie in Utrecht lijkt me dat je écht niet weet wat je toekomstperspectief is (maar ja, bij mijn studie is het perspectief ook niet zo breed, maar toch).

  Zodra je de datum weet, moet je het laten weten he :D Helaas weet ik nog niet welke boeken we moeten lezen, maar zodra ik het weet, vertel ik het wel :)

 5. Wat leuk, ik heb drie jaar terug ook een dagje meegelopen bij Taal- en Cultuurstudies! Ik vond het een superleuke studie, maar had wel wat twijfels achteraf. Juist omdat je zelf alles mag kiezen, loop je het risico dat je een onsamenhangend geheel krijgt waar je uiteindelijk niets meer mee kunt. Maar, als ik je nog een ‘wijze’ raad mag geven: ga hoe dan ook op je gevoel af. Dat heb ik helaas niet gedaan, waardoor ik best wel spijt heb van mijn studiekeuze. Leiden is trouwens een ontzettend leuke stad! ;)

  • Mijn gevoel neigt op dit moment meer naar Leiden, ik hoop dan ook heel erg dat ik de meeloopdag leuk vind. :D Jij studeert Taalwetenschap toch? Wat had je anders willen doen?

   • Ik vond (en vind!) zoveel leuk, dat ik in juni lichtelijk in paniek raakte. Uiteindelijk heb ik toen gekozen voor Taalwetenschap gecombineerd met Spaans aan de VU (ze hebben daar een twee-majoren-systeem). Na het eerste semester ben ik overgestapt naar Taalwetenschap in Leiden. Achteraf gezien had ik beter een tussenjaar kunnen nemen en me even goed oriënteren op wat ik nou echt wilde. Ik weet niet wat er dan uit was gekomen, maar in ieder geval geen Taalwetenschap. Misschien Rechten, misschien Journalistiek… Ik ben wél heel blij dat ik de minor Journalistiek en Nieuwe Media heb gekozen, dat helpt me door mijn laatste jaartje heen ;)

 6. Wat handig dat je een dagje mee kunt lopen. Dan krijg je toch en beetje een idee hoe de sfeer is op een school en wat je kunt verwachten. Maar het blijft een erg belangrijke en moeilijke keuze!

 7. Ik kwam van het vmbo af en dan heb je niet zulke spectaculaire keuzes met allerlei engelse en moeilijke functienamen waar je later niets aan blijkt te hebben haha ik wist altijd al dat ik secretaresse zou willen worden. Doordat ik ontzettend slecht in talen ben heb ik dat moeten laten vallen, maar toen ben ik administrateur gaan doen. Nu heb ik een baan waarbij ik adm.medewerker ben, maar ook wel secretariele taken mag doen. Ideale combi! succes met de keuze; lijkt me ontzettend lastig met het keuze aanbod van nu.

  • Om er maar even een spreekwoord in te gooien: vooral in het begin zag ik door de bomen het bos niet meer, haha. Gelukkig heb ik nog maar twee studies op mijn lijstje staan, sommige klasgenoten weten het totaal nog niet…

 8. Ik had niet zo veel te kiezen. Ooit twijfelde ik tussen restaurant/hotelmedewerker, drogisterijmedewerker, kapster en schoonheidsspecialiste. Van de eerste heb ik mijn bijbaantje gemaakt en kwam er achter dat het leuk was, maar niet iets wat ik mijn hele leven zie doen. De tweede heb ik stage gelopen en ook daarin vond ik niet mijn ziel en zaligheid.

  Ik werk nu al bijna 5 jaar als kapster en dat bevalt me super. Ook heb ik de opleiding tot schoonheidsspecialiste afgerond, maar helaas doe ik daar nu weinig mee. Maar wie weet wat de toekomst gaat bieden!

  Liefs

 9. Ik heb dus ook tcs gedaan, simpelweg omdat ik geen flauw idee had wat ik wilde. Dus als je vragen hebt kan je me altijd contacten :-) maar studiekeuze is moeilijk, je bent jong en weet het nog niet helemaal. En de kans zit erin dat je over een paar jaar iets anders wil. Ik wil het je niet moeilijker maken, maar ik heb spijt gehad van tcs. Maar dat had voor mij meer met het ontbreken van sociaal contact te maken dan de inhoud van de opleiding. Succes met je keuze en voor vragen kun je altijd mailen :-)

  • Oh jaaa, jij was diegene die tcs deed! Je was ermee gestopt toch? Ik ben inderdaad ook wel bang voor dat ontbreken van een vast studiegroepje, dat je elke keer maar bij andere mensen zit. Dan voel ik me al snel niet op m’n gemak. Dat vind ik inderdaad wel een minpunt. De opleiding in Leiden is wat kleinschaliger, met een vaste groep, ik denk dat ik me daar beter zou voelen qua sociale contacten.

   • Nee, niet gestopt, heb het afgemaakt. Zit momenteel in mijn master journalistiek. Maar ik moet zeggen dat ik het klas-gevoel van de middelbare school wel heb gemist. Steeds andere vakken, dus elke negen weken andere medestudenten. Maar het hielp mij niet mee dat ik niet op kamers ben gegaan. Dan mis je ook al wat sociaal contact natuurlijk ;-)

    Ik denk dat het een beetje ook persoonlijk afhankelijk is. Zo ben ik een vrij onzeker iemand die niet zo makkelijk contact met iedereen legt. Daarnaast was de opleiding wel ideaal voor mij omdat ik nog niet wiste wat ik wilde. En ik heb wel echt leuke vakken gehad.

 10. Studiekeuze ging bij mij nogal rommelig. Zes jaar lang wist ik precies wat ik wilde doen (HBO Journalistiek), en toen zat ik eindelijk op die opleiding en viel het zwaar tegen. Daarna ging ik fulltime werken en kon ik via mijn werk HBO-studie doen, die zij betaalden. Nu ga ik vier dagen naar werk en één studiedag. Bevalt me wel prima :-)

 11. De studies klinken beide heel erg leuk! Ik ben natuurlijk voor Utrecht, maar Leiden is volgens mij ook een leuke stad :).

  Hoorcolleges zijn trouwens inderdaad niet de fijnste methode van lesgeven op de uni. Maar ik moet zeggen dat ik het bij meeloopdagen altijd verschrikkelijk vond, maar nu ik echt moet onthouden van de hoogleraar zegt en ik aantekeningen maak enzo vind ik het niet zo erg meer.

 12. Dat klinkt super leuk! Ik zelf zit nu aan mijn derde studie, ben dus twee keer geswitcht, wat er in heeft geresulteerd dat ik nu een boete mag gaan betalen dus ik hoop dat ik het dit jaar haal… Ik kom van de HAVO af en heb nu op de uni eindelijk de studie gevonden die goed bij mij past, op het HBO is er niets vergelijkbaars..

 13. Dat lijkt me een leuke studie! Ik was er zelf redelijk snel uit: Muziekwetenschap + conservatorium wordt het, ook in Utrecht! Maar ook Latijn, Roosevelt Academy, Godsdienstwetenschap, Duits, Nederlands, Italiaans en Kunstgeschiedenis zijn de revue gepasseerd.

Wil je reageren? Dat kan hieronder!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s