Breaking Bad


Sinds de kerstvakantie slaap ik zondagavond nooit meer op tijd. Het leek de VPRO namelijk een goed idee om een met Emmy’s overspoelde serie op een tijdstip uit te zenden dat voor mij eigenlijk te laat is. Maar ik heb het er wel voor over. Breaking Bad is namelijk briljant.

De serie gaat over Walter White, een vijftigjarige scheikundeleraar in Albuquerque, New Mexico, USA. Zijn zoon Walt Jr.  is gehandicapt, zijn vrouw Skyler zwanger en hijzelf heeft longkanker. Om alle huidige en toekomstige rekeningen te kunnen betalen begeeft Walt zich in het criminele circuit: samen met Jesse, een oud-leerling, gaat hij crystal meth koken en verkopen. In een oude camper gebruikt Walt zijn scheikundige achtergrond bij het maken van de beste meth in de omgeving en Jesse zijn ervaring in de drugswereld om het aan de man te brengen. Hun tactiek werkt en Walt en Jesse raken verstrengeld in ingewikkelde drugszaken, terwijl Walts huwelijk met Skyler steeds meer onder druk komt te staan.

In de openingsscène wordt de toon meteen gezet. Een woestijn, een broek die in slow-motion door de lucht vliegt en dan opeens een naakte man met een gasmasker op die in een camper door de woestijn scheurt. Het is allemaal een beetje raar, surrealistisch. En dat is ook meteen de kracht van Breaking Bad: het verhaal is bij vlagen erg ongeloofwaardig, maar wordt op zo’n manier gebracht dat het helemaal niets uitmaakt.

Dat in combinatie het gebruik van veel en heldere kleuren, Bryan Cranston (ken je ‘m nog uit Malcolm in the Middle?) die Walt fantastisch neerzet, en alle kleine, doordachte en geniale details zorgt ervoor dat ik de hele week uitkijk naar zondagavond. Het liefst zou ik alle afleveringen achter elkaar aan kijken, want deze serie over meth is bijna net zo verslavend als het goedje zelf.

Maar dat doe ik niet, want ik wil zo lang mogelijk van de serie kunnen genieten. Ik heb mezelf tot nu toe weten te bedwingen en ben van plan de serie helemaal op televisie te gaan volgen. Daar zijn we nu bij aflevering acht van seizoen twee dus na een klein rekensommetje… nog achtenveertig afleveringen verdeeld over drieënhalf seizoen. Dat is nog een heel jaar Breaking Bad!

I’m definitely hooked. Heb ik jullie misschien aangestoken?

Breaking Bad wordt elke zondagavond rond 23:15 uitgezonden bij de VPRO, op Nederland 3. Mocht je dat te laat vinden, elke aflevering is (met ondertiteling) tot twee weken na de uitzending terug te kijken op vpro.nl/breakingbad. Natuurlijk kun je ze ook gewoon downloaden of kijken op de daarvoor bedoelde websites (die nog niet ten onder zijn gegaan aan SOPA-achtige taferelen). 

Advertenties

8 Reacties op “Breaking Bad

Wil je reageren? Dat kan hieronder!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s